1. Myte: Hvilke som helst ingredienser kan brukes i barnemat.
Fakta: Barnemat bruker ingredienser av høyeste kvalitet.
De høyeste kvalitetskravene er satt for ingredienser til barnemat – det anslås at bare omtrent 2 prosent av alle ingredienser er av høy nok kvalitet for barnemat. Barnematprodukter har de strengeste lovgivningsmessige kravene til sammensetning, ernæring, sikkerhet og kvalitet. Tilsvarende har strengere kvaliteskrav blitt satt for råvarene som brukes til å lage barnemat. For eksempel må ikke kommersiell barnemat inneholde mer enn 0,01 mg rester av plantevernmidler. Råvarene til barnemat er nøye utvalgt, ettersom ikke alle grønnsaker oppfyller de strenge kvalitetskravene for barnemat. Så det er ikke hvilken som helst gulrot som blir brukt i barnematen.
I henhold til loven må produkter ment for barn under 3 år alltid merkes med en aldersgruppemerking, som skiller produkter ment for små barn fra standard matprodukter. Nestlé barnemat bruker nøye utvalgte råvarer som har bestått flere titalls tester. Hvert Nestlé-produkt går gjennom nesten hundre kvalitetstester før det forlater fabrikken og ender opp i butikkhylla.
Råvarene som brukes i Nestlé middagsglass, hentes hovedsakelig fra finske bønder. Poteter, gulrøtter og erter kommer fra finske gårder, og over 90 prosent av kjøttet i Nestlé Måltider er finsk, og vi oppgir åpent opprinnelsen til kjøttet i alle produktene våre.
2. Myte: Alle vitaminer og mineraler går tapt fra Nestlé middagsglass under produksjonsprosessen.
Fakta: Middagsglassene lages på samme måte som hjemme, men kjøkkenene våre er selvfølgelig litt større. Varmebehandlingen gjør at maten holder seg smakfull, beholder næringen og bevarer sin gode kvalitet i lang tid.
Vi sjekker alltid kvaliteten på produktene når de ankommer fabrikken, og i tillegg siler vi dem for hånd for å sikre at bare råvarer av god kvalitet går inn i gryten. De endelige måltidene lages av en stor mengde råvarer, som gulrøtter, poteter og kjøtt, som deretter kokes i store gryter. Etter dette plasseres maten i middagsglass og dampes forsiktig. Dampoppvarming bevarer alle næringsstoffene og vitaminene i produktets spesifiserte holdbarhet.
Bare vitamin C er det mest utfordrende av vitaminene. Vitamin C i bær og frukt holder seg ikke naturlig lenge. Derfor reduseres vitamin C i bær og frukt over tid og når de er kokt. Dette skjer også når du lager eller oppbevarer smoothie hjemme. For at Nestlé frukt- og bærsmoothier skal ha det opprinnelige vitamin C-nivået, blir det gjenopprettet ved å tilsette vitamin C etter matlaging. Vi overvåker nøye vitamin C-nivåene i produktene før de når butikkhyllene. På denne måten er nivået av vitaminer garantert i produktene våre.
3. Myte: Barnemat varer lenge fordi konserveringsmidler blir tilsatt.
Fakta: Nestlé måltider trenger ikke konserveringsmidler, fordi skånsom dampoppvarming bevarer maten naturlig.
Ja, måltidene varer faktisk lenge, men det er ingenting unaturlig med det. Holdbarheten til hermetisert barnemat skyldes ikke konserveringsmidler – deres bruk er allerede forbudt ved Norsk lov. I stedet er holdbarheten til hermetisert barnemat basert på dampoppvarming og vakuumet det skaper i glasset.
Nestlé måltider kan lagres lenge uten konserveringsmidler, fordi dampoppvarming, en type hermetiseringsmetode, og lufttette glass naturlig bevarer barnematen og næringsstoffene. Glasset fylles på fabrikken når maten er varm. Den plasseres deretter i en varm damper. Når maten avkjøles, skapes det et vakuum i krukken. Matforringende mikrober kan ikke komme inn i glasset og kan ikke leve i et oksygenfritt vakuum. Når du åpner glassets lokk, indikerer et klikk at vakuumet er frigjort. Du kan gjenkjenne et tett Nestlé måltid ved den lette innsenkningen i lokket. Bruk kun måltider som lager en klikkelyd ved åpning.
4. Myte: Unødvendige ingredienser blir tilsatt barnemat.
Fakta: De samme råvarene brukes i barnemat som du ville finne i et Norsk kjøkkenskap.
Nestlé produktutvikling er basert på premisset om at hvert produkt er designet spesifikt for et barn i en bestemt alder med hensyn til ernæring og produktstruktur. Hver råvare er nøye vurdert, og hver råvare har en betydning i produktet. Ingenting blir tilsatt i produktene som ikke er nødvendig. Råvarene og sammensetningene spiller en rolle, for eksempel gir de visse næringsstoffer til maten, skaper nye smakopplevelser eller utvikler barnets orale motoriske ferdigheter.
Stivelse spiller en rolle som fortykningsmiddel, lik det du bruker når du lager syltetøy eller saus hjemme. Noen av våre barnematprodukter bruker stivelse for å oppnå ønsket konsistens. For eksempel ville noen bærpuréer vært for løse til å spise uten en liten mengde stivelse. Opprinnelsen til stivelsen, for eksempel ris eller tapioka, er tydelig angitt i ingredienslisten. Vi bruker ikke hvete-stivelse, da det er et allergen. Vi bruker heller ikke kjemisk modifisert stivelse, som defineres som et tilsetningsstoff i barnemat.
5. Myte: Fargen på frukt- og bærsmoothie kommer fra fargestoffer.
Fakta: Fargen på frukt- og bærsmoothies er deres egen naturlige farge.
Fargen på barnemat kommer alltid fra de naturlige fargene til ingrediensene. Fargestoffer blir aldri tilsatt barnemat – bruk av fargestoffer er forbudt ved lov. Derfor er mango en vakker gul, som den naturlig er, mens blåbær er intenst mørke.
6. Myte: Barnemat er mindre næringsrik enn hjemmelaget mat.
Fakta: Barnemat er utviklet for å møte de ernæringsmessige behovene til et ungt barn i en bestemt alder.
Barnematprodukter er matvarer som er utviklet spesifikt for spedbarn og små barn, der sammensetningen og tilberedningen er designet og spesifikt angitt for å være egnet for barn under 3 år. Barnematprodukter har mange produktspesifikke lovkrav, fordi spedbarn og små barn under 3 år er en spesielt sensitiv og sårbar forbrukergruppe.
Nestlé barnemat tilbyr et bredt utvalg av forskjellige matvarer utviklet for små barn til deres daglige kosthold. Utvalget inkluderer grøt, måltider og snacks, og hver av dem oppfyller kravene som er satt for barnemat.
Oppskriftene i Nestlé barnemat er utviklet for å møte de ernæringsmessige behovene til ulike aldersgrupper, i tråd med norske ernæringsanbefalinger og gjeldende forskrifter. Strukturen, sammensetningen og næringsinnholdet er nøye gjennomtenkt og tilpasset barnets utvikling
Barnemat bør sees på som en helhet. Når det utvikles produkter, tas den riktige, gode fettkomposisjonen og akkurat de riktige mengdene protein og andre næringsstoffer i betraktning. Samtidig sikres det at teksturen og smaken på maten er passende for et barn i en bestemt alder. Hvordan maten ser ut og lukter er også viktig. Dette gjør det trygt å begynne å prøve nye smaker.
Det er vanskelig å sammenligne med hjemmelaget mat, fordi kvaliteten varierer avhengig av matprodusenten og råvarene som benyttes. Imidlertid har studier funnet ut at når et barn begynner å spise den samme maten som resten av familien rundt ett års alderen, reduseres barnets ernæringsnivå. Det ville være en god idé å gjennomgå hele familiens kosthold når barnet begynner å spise den samme maten som resten av familien. Det er derfor verdt å investere i kvaliteten, smaken, sammensetningen og riktig næringsinnhold i maten som tilberedes hjemme.
7. Myte: En god forelder lager all barnemat fra bunnen av selv.
Fakta: Du kan bruke ferdiglaget barnemat med god samvittighet når det passer for deg.
Å være forelder er fantastisk. Imidlertid kan nye foreldre føle presset om å gjøre alt perfekt. Men godt foreldreskap betyr forskjellige ting for forskjellige mennesker, og det finnes mange typer gode mødre og fedre. Noen ønsker å fokusere på matlaging, noen på å tilbringe tid med barna sine, og de fleste gjør det de har tid og ressurser til.
Ingen bør føle seg som en dårlig forelder på grunn av ferdiglaget barnemat. Kvaliteten på ingrediensene og næringen i produktene i Nestlé barnemat har blitt nøye forsket på, og de er absolutt et trygt og sunt alternativ for barnet ditt.