
Babyer og søvn
Det finnes ingen søvnløsning som fungerer for alle barn, men her er en liten liste som kan hjelpe deg og barnet ditt med å utvikle gode søvnvaner.
Du har sikkert hørt det før, men hvis babyen din har problemer med å sove, er du ikke alene om denne bekymringen. Det er mange av oss som har sittet og lengtet etter seng på dagtid. Barns søvn påvirker oss foreldre og vi skulle ønske det hadde vært en mirakelmetode som fikk alle barn til å sove. Dessverre er det ikke noe slikt fordi alle familier er forskjellige og alle barn har sine personligheter. Det finnes imidlertid gode råd basert på barns utvikling. Hvor mye trenger babyen for å sove? Hos nyfødte er det vanlig å ha mange og korte perioder med søvn.
Små barn trenger å spise ofte. I løpet av de første tre til seks månedene stabiliseres døgnrytmen og babyen får en mer sammenhengende søvn. En nyfødt baby sover omtrent 18 timer i døgnet. Mellom seks måneder og ett år sover barn i gjennomsnitt omtrent 12 timer om dagen. Denne endringen kommer gradvis, og når den skjer varierer det sterkt fra barn til barn. Noen barn begynner å sove over visse måltider, og andre barn fortsetter å våkne for et nattmåltid. Hvis barnet spiser godt i løpet av dagen, vokser og har det bra, er det helt greit. Det er viktig å vite at babyer får den søvnen de trenger. Så selv om en ujevn døgnrytme tar sin toll på foreldrene, er det ingen grunn til å bekymre seg for barnets velvære. Det finnes ingen løsning som fungerer for alle barn, men her er en liten liste som kan hjelpe deg og barnet ditt med å få gode søvnvaner.
Tydelige prosedyrer
Start i god tid. Begynn å gjøre deg klar for natten omtrent en halvtime før babyen legger seg. Trapp ned på aktiviteter og unngå lek på barnerommet rett før leggetid.
Rutine for leggetid. Skap en god vane som føles bra for både deg og barnet ditt med for eksempel sang, godnatthistorie, spilledåse eller rim. Det skaper også trygghet å anerkjenne barnet ved for eksempel å si: «God natt, min kjære, jeg elsker deg» til barnet.
Trygge omgivelser
Den koselige sengen. Snakk om søvn i positive termer, for eksempel: "Nå skal jeg legge deg inn med din egen koselige dyne" og så videre.
Skap et komfortabelt sovemiljø. Er soverommet kjølig, ca 18 grader, og har det svak belysning? Det kan være vanskelig å få små barn til å sove hvis det er for lyst. Pass også på at barnet har riktig mengde klær og ikke er for varmt.
Sikkerhet. Når barnet skal begynne å sove alene, kan det være lurt å gi dem et kosedyr, et koseteppe eller en smokk for sikkerhets skyld. Kanskje vil de også ha svak belysning i rommet, for eksempel fra en nattlampe eller en dør som står på gløtt.
Mett og fornøyd
Pauser i maten. Ta en pause mellom ettermiddags- og kveldsmåltider slik at barnet blir sultent og spiser skikkelig.
Moderat målt. Kveldsmåltidet er viktig. Men prøv å tenke på å justere mengden og at barnet skal ha tid til å fordøye maten litt før de legger seg.
Unngå overtrøtte barn. Når barnet ditt klynker, gnir ørene og øynene eller napper intenst i smokken, bør det sees på som et signal om at det er på tide å legge seg.
Hvis det er vanskelig å sovne eller sovne igjen
Hold deg til rutiner. For eksempel en nattasang, rimer og kjærtegner den på kinnet eller hodet.
La barnet ligge i sengen. Vis barnet ditt at det er leggetid. Unngå å løfte opp babyen, tenne eller begynne å leke.
Hvis barnet blir trist. Hvis babyen gråter, gå tilbake inn i rommet, men ikke ta den opp. Gjenta rutinene med å synge, kjærtegne hodet og så videre. Hvis barnet er veldig trist, ta barnet opp i armene dine og prøv å trøste.
Hvor kan jeg få hjelp og tips? Du kan spørre helsesykepleier eller kontakte helsepsykolog. De har mye erfaring i faget.
Ikke nøl med å be om hjelp. En natts søvn med litt hjelp fra for eksempel besteforeldre kan være gull verdt.
Teksten er godkjent av professor emeritus og barnelege Tor Lindberg.